blog Život

Kaži dragička!

Posmatranje tebe da uđe u najljepšu dokolicu posljednjih mjeseci. Kad mi se obratiš, uvijek ti se na rubovima usana iscrta smiješak, i sve riječi koje izgovaraš dobijaju blaži ton nego li je to onaj kad pričaš sa drugim ljudima. Volim ti i oči – prodorne i tamne, i kad nešto radiš i u to si zadubljen, volim ih gledati jer me to smiruje. I tvoje nemirne ruke, dječačke, nikako ne idu uz godine koje imaš, jer to tapkanje, lupkanje, kršenje prstiju, kao da si od tinejdžera koji sjede u prvoj klupi po kazni, uz štreberku djevojčicu, i vazda protestuju bez razloga, sa uvijek spremnom zadaćom iz matematike i – neočekivano – analizom lektire iz daleko dublje filozofske perspektive nego što bi drugi pretpostavili da takav možeš biti.

I kad pričaš, tvoje usne odaju sve emocije koje osjećaš dok sričeš stavove, uputstva i zadatke; volim i taj momenat blagosti koji imaš prema ljudima koji su ti podređeni jer znamo da si dobar čovjek prije svega i ne koristiš svoju poziciju protiv svog tima. Kad se smiješ to je zvonko i glasno, tad ti i glas u decibelima poraste i sve što kažeš kroz smijeh je jednako ozbiljno kao da si to rekao uz zakletvu i obećanje. To su možda i najdraži momenti posmatranja tebe, tako pod lupom, odnedavno tek.

Izgubiti to malo bliskosti s tobom, u meni je probudilo paniku i ovih nekoliko dana, svaki dio mene bi poletio da ti kaže koliko se bojim da ćemo postati stranci, i oni svi razigrani koketni dijelovi mene naprosto su zaboravili ono za šta sam mislila da znam najbolje pa ti pažljivo prilazim, kao vreloj musaki koja tako lijepo miriše i nadražuje čula i koju želim kusati.

I do kosti sam uplašena zbog korištenja glagola voljeti dok te opisujem, jer ne znamo se, pa čemu da emociju dam?

• Od Dreamerette, Irene i Kisele, jedno sam iskrena kao Selina. • Kulerica blogera od 2008. • Obitavam u Svemiru, sa Jupitera. •

5 comments on “Kaži dragička!

  1. Jel to nova ljubav na pomolu? Fino si ga opisala, i meni se svidio. 😊

  2. Baš razmišljam neku noć o sličnom fenomenu. Naime, psihologija je potvrdila, a i moje dosadašnhe iskustvo da, kada se muškarcu sviđa žena, glas mu postaje dublji, hrapaviji, autoritetniji i čvršći. Međutim, odnedavno sam primijetila kod nekoga da u razgovoru sa mnom skroz promijeni intonaciju, ali ne na taj način, nego skroz suprotan: ton je puno mekši, baršunastiji, topliji i blaži. Ja takav ton podsvjesno upotrebljavam odmilja kad mi je neko drag na općeljudski način i prvi put mi se dešava da je to tako očito kod suprotnog spola. Da nemam sva negativna iskustva po pitanju m-ž prijateljstava, mislim da bih prvi put u životu pomislila kako je ovo prijateljstvo moguće. Interesantan mi muškarac sa tom dimenzijom, dosad se još nisam s ovim susretala, totalno me zbunilo.

  3. Ima tu malo i onog što kažu da je ljepota u oku posmatrača 😉

Leave a Reply