blog

Glasovne promjene deminutiva riječi hljeb

Vidjela sam da ste svi stavljali svoje, a pošto sam ja fashionably late to everything, evo moj hljeb.

Ovo itekako treba da bude cijenjen momenat obzirom da ja ne pravim hljeb; ako, jednom godišnje pa eto. Drugo ukusan je sa hrskavom koricom.

Eh ono što mene sad zanima jeste kako i za šta koristiti raženo (-vo?) brašno i da li se može koristiti za pravljenje hljeba? da miješam sa običnim bijelim? Imam to već od septembra kad sam bila kući, donijela. Mama mi o tome trubi da si pravim šta sa njime, međutim, ja sam onako malo svemu naklonjena samo ne kuhanju samoj sebi, pa eto pogur pliz.

Što se tiče kuhanja uopšte, imam utisak da mi nekad naiđu ti homey momenti pa mi se prave slatkiši i zahtjevni kolači koje sam prije pravila dok sam živjela u roditeljskoj kući. Zahtjevni, mislim oni kojima treba više vremena i umijeća od obične spužve koju prave zapadnjaci pa to nazovu tortama. Znate onaj momenat – sve me je to mater naučila, al nemam kome. I zaista, nemam kome osim sebi samoj. Pa sve što pravim, to je malo, to je dnevno za obroke. Često se to pretvori samo u salatu sa mesom, a toga mi nešto preko glave. Skoro sam baš razmišljala kako mi fali tog domaćinskog momenta da dođem kući da sve miriše na neki obrok. I zaista nekad – obično vikendom – uhvati me luda pa cijeli dan kuham. Kad shvatim da je to sve meni samoj puno, spakujem u zdjelice i podijelim. Rijetko kad kuham unaprijed da stoji u frižideru jer podgrijavanje hrane mi je skroz strana stvar.

Moram da priznam da sam prije 3mjeseca uvela novu strategiju štednje, koja radi i baš sam zadovoljna da nakon 3 mjeseca prateći taj plan, daleko sam bolja sa finansijama i upravljanjem istih nego ranije.

Sad želim da stvorim naviku kuhanja, ali znate kako? Pravila sam mjesecima već unaprijed te neke planove ishrane, ma sve sam ja sebi zapisivala – naredne sedmice doručak, ručak, večera, i pridržavam se sedmicu i po i onda me prođe i sve ponovo. Pa eto ako neko ima ideju kako se permanentno pridržavati zacrtanog, kažite kako. Možda iz razloga što niko ne ovisi o meni što se hrane tiče, pa nemam potrebu da se istog pridržavam, i svi mi planovi propadnu.

A inače sam organizovana osoba, sve što isplaniram, radim, osim eto ishrane i kuhanja. To mi jednostavno kao navika ne ide. Zbog toga mi je malo narušeno zdravlje, jer ne jedem redovno i ne jedem raznovrsno; jedem usput i s nogu, a nema mi šarenila i čorbali u tanjiru i to me zabrinjava. Ne sviđa mi se momenat da vitamine i suplemente dobijam kroz tabletu umjesto kroz ishranu pa sam sva onako – Selinčice, get it together! što i bih, al ne znam kako.

Osjećam da kukam.

• Od Dreamerette, Irene i Kisele, jedno sam iskrena kao Selina. • Kulerica blogera od 2008. • Obitavam u Svemiru, sa Jupitera. •

2 comments on “Glasovne promjene deminutiva riječi hljeb

  1. Savjeta nemam, jer ovako izgledaju moji moji monolozi dok pravim kolače i to jednom godišnje, a jučer je bio taj sretni dan: “Moram li staviti prašak za pecivo, može li ikako bez njega? Ko će sad u granap! Zbog praška ga ja ne išla. (Nakon 10 min): ipak, odoh, mada sam mislila svaliti, ako ne ispadne dobro, na to da je zbog toga što nemam praška, ali šta ako bi ispalo dobro, a ne ispadne jer nisam stavila?! (Kad bude gotovo): ma hjoooj, radi ovog sam se cimala do granapa…”

  2. Baš je lijep kruh. Ovaj je tek pravo nadošao (ja očito samo to gledam jer meni nekad slabo nadođe). Na koliko si ga pekla?
    A možes umiješat raženo, za početak šaku, pa vidi kakav ti je ukus i postepeno povećavaj.

    A ne znam, meni nema smisla praviti neke planove prehrane, soručak, ručak, većera za tjedne unaprijed (to mi je malo friki, a još više pridržavat se toga). Općenito je lakše kad odlučiš jest ću zdravo (pa imaš neke stvari koje jedeš i neke koje izbjegavaš) tako da se samo tog pridržavaš i to je to.

    Što se tiče kuhanja, pa hajde barem imaš kome i podijeliti…
    Ja inače imam neki specifičan stil za kuhanje, htjela bih da to bude što zdravije a onda odem daleko od tradicionalnih jela. A ovi moji vole samo da je masno, slano, prženo….

Leave a Reply