blog Glupost

Mis- vs dis-

Danas ćemo malo da učimo o stvarima koje čitamo na internetu.

Postoje stvari koje nazivamo na engleskom misinformation i disinformation. Misinformation – je nenamjerno prenešena pogrešna infromacija, dok disinformation – je suprotno od toga, pogrešna informacija koja se prenosi iz malicioznih razloga. Ovo što gledamo da rade zapadni mediji sa Palestinom trenutno, gurajući pogrešne informacije namjerno u prvi plan da bi zaštitili i opravdali ono što radi Izrael.

Međutim, razlog za ovaj post je neki drugi, a primarno ono što sam pročitala kod kolegice blogerke, Ms. Silence, koja je napisala da je empatija muška osobina i da emocionalne osobe nisu empatične.

Pošto sve što čitam, provjeravam, a ovo sam čak poslala i svome psihologu i čekam odgovor, najjednostavnije pretraživanje na guglu kaže totalno suprotno od onoga što nam je Ms. Silence predstavila, sa misinformacijom.

Gugl kaže da postoji nekoliko vrsta empatije, od kojih bih izdvojila kognitivnu i emotivnu. Kognitivna je kad npr kolega ostane bez posla pa suosjećamo s njim jer razumijemo zašto mu je posao potreban i u isto vrijeme možemo da osjetimo kakve bi to posljedice ostavilo da se isto desi i nama. Emotivna empatija je kad osjećamo istu bol kao neko drugi i prolazimo kroz istu emociju kao drugi.

Gugl isto kaže da što se emocija tiče, žene lakše i brže prepoznaju emocije ljutnje i tuge, a muškarci sreće i uzbuđenja. Nekoliko istraživanja opet pokazuje da su žene više empatične kao stereotip i da lakše uspostavljaju emotivnu relaciju na osnovu emotivne povezanosti koju prepoznaju kod drugih.

Ima dosta članaka koji govore o tome da obrazovanje i iskustvo dosta utiču na prepoznavanje empatije, naročito kognitivne, pa to može ići u devijacije da su muškarci više kognitivno empatični zato što žene do nekoliko godina unazad nisu imale i još uvijek nemaju iste prilike za obrazovanje i rad.

S druge strane, dok sam studirala baš obrazovanje, postoji tako puno istraživanja koja idu u prilog ženama da one obrazuju porodice; tj obrazovana žena = obrazovana porodica, a to nije slučaj sa muškarcima.

Nauka još kaže da se inteligencija prenosi od majki jer se nalazi na X paru hromosoma, a žene imaju ovih čak dva prilikom “transporta”.

Eh ovo sve gore može biti potvrđeno od strane naučnika; čekam još da vidim šta će moj psiholog da kaže.

Primjetila sam nešto drugo kod Ms. Silence, al pošto je to lično mišljenje, zadržat ću ga za sebe jer –

ovaj tekst je tu u obrazovne svrhe da naučimo šta je misinformation vs disinformation, i nećemo biti malograđani i vrijeđati se po komentarima.

• Od Dreamerette, Irene i Kisele, jedno sam iskrena kao Selina. • Kulerica blogera od 2008. • Obitavam u Svemiru, sa Jupitera. •

6 comments on “Mis- vs dis-

 1. Ja pročitah naslov “Ms. Silence”.

 2. Sto se tice obrazovanih muskaraca da ne prenose obrazovanje na djecu. To je vrlo vjerojatno tocno za prosla vremena.. Odmah mi u glavi slika oceva koji su zatvoreni u radnoj sobi, dok se majke brinu o djeci, uce s njima i sl.

  Ovo drugo sto se tice empatije, il je imas il nemas, bio musko, bio zensko! Prva intelektualna je sebicna (jer se uzivis u situaciju “sta ako se ti MENI desi”), druga je vec dublja i pravo svojstvo covjeka.

 3. Nema te sta clanci i akadamija nauciti sto vec ne znas kroz zivotno iskustvo. Observirala sam zene i muskarce kroz zivot, pa volim diskutujem.
  Ostalo je sve natezanje sa teorijama i statistikama, vjerovatnocama u naucnim krugovima, misinformacije,disinformacije, informacije, propaganda je svugdje oko nas od samog rodjenja pa do smrti. Sve ti je to klimavo.

 4. Sad ste me zadeverale, obje…

  Nedavno sam objavila onog profesora što objašnjava “how to spot an idiot”. Moguće da nema veze s ovom, a moguće da ima puno veze. Ne znam zašto, ali on objašnjava moje iskustvo s ljudima, koje ne mora, naravno, biti tuđe iskustvo s ljudima…

 5. Moja kćerka kaže meni neki da: hvala Bogu da se inteligencija ne prenosi sa oca😂😂😂😂😂😂😂😂😂našle smo slučajno taj članak😂

Leave a Reply