blog Hipnoterapija

Hipno #1

Prije par mjeseci prijateljica mi je preporučila hipnoterapiju da mi pomogne sa nekim stvarima sa kojima se suočavam u posljednje vrijeme. Razloge za istu ne želim spominjati jer će otići predaleko, više bih o samoj terapiji. Bila sam baš baš skeptična u vezi iste prije dolaska.

Prvo sam prošle sedmice imala informativnu sesiju gdje smo razgovarale o tome koji su mi ciljevi terapije, šta bih voljela da se adresira i da joj kažem kao terapeutu pozadinu i probleme s kojima se suočavam. Tada mi je rekla da hipnoterapije ne mogu biti tako često jer um treba da odmori od svake sesije i da će me viđati jednom ili dva puta mjesečno.

Danas je bila prva od sat vremena i ja sam evo i 3h poslije još uvijek sva pod dojmom kako je to sve izgledalo.

Prvo što sam bila krajnje skeptična da će hipnoterapija da radi na meni jer sam smatrala da niko ne može ući u moj mozak i da ću se opirati. Drugo što sam terapiju zamišljala kao potpuno odsustvo svjesnosti i da se neću sjećati kako je sve to izgledalo i kako sam se osjećala. Međutim, sve vrijeme sam bila svjesna i šta se dešava oko mene i gdje se nalazim, ali je to malo bilo potisnuto jer sam više bila svjesna svog tijela i misli, nego svega drugog.

To je taj osjećaj koji me je prvo šokirao – dopustila sam da mi se uđe u misli i podsvjest. Tipične stvari poput – opusti tijelo, osjeti tkaninu koja te dodiruje, osjeti kako ti je tijelo teško i kako se opuštaš i prepuštaš kao da se odmaraš. Zatvorila sam oči i sve je nekako krenulo samo od sebe.

Prvo se zaista tijelo opustilo cijelo da sam mislila da ću zaspati od tolikog osjećaja ugode. Potom su mi se pred zatvorenim očima počele smjenjivati blještave svjetlosti različitih boja. Najviše je ispočetka preovladavala ljubičasta svjetlost iz koje je potom isplivala blještavo bijela koja kao da me je cijelu obujmila i u koju sam zaronila prije nego je počela da odbrojava od 10. Kada je napokon došla do broja 1, rekla mi je da se nalazim duboko u svojoj svijesti i da tražim gdje se nalaze emocije i problemi. Ona dakle ne zna kako ta moja svijest izgleda u tom trenutku, već mi samo daje indikacije kuda i kako da pronađem to što mi je bitno.

Moja duboka podsvijest izgleda poput ogromne pećine koja je nekog sferičnog oblika, a koja se nalazi u sred tirkizno zelenog okeana. Sa svih strana imaju ulazi u tu pećinsku sferu i kroz njih ulazi bijela svjetlost. Moje tijelo se nalazi u sredini te sfere u vodi. Ne mogu dokučiti da li plutam ili stojim uspravno, samo da sam ja u sredini. Njenim daljim uputama, počinjem da tonem u toj vodi dok ne dodirnem dno te sfere i uopšte ne osjećam strah što sam pod vodom, niti paniku i normalno dišem.

Na dnu se nalazi veliki svemirski brod, ogroman, i ona me dalje uputi da uđem unutra. Po ulasku, pronalazim ogromnu kontrolnu sobu sa stotinama ekrana i sa jednako toliko dugmića ispod na kontrolnoj ploči. Svako dugme ima neko značenje, svaki ekran pokazuje nešto.

Obzirom da je moj cilj za hipno jasan, ona mi dalje daje upute da pronađem to što želimo da riješimo i da se tome posvetim. Pošto se to nalazi u nekoj drugoj tajnoj prostoriji, mislim da su mi tamo neke emocije i ulazim unutra i pronalazim kao tajne spremnike u kojima se nalazi taj problem koji smo danas adresirali.

Potom mi daje instrukcije šta da radim i da to ostavim nazad gdje sam pronašla. Zatim mi kaže da napustim to mjesto, i osjetim kako sam ponovo izronila na površinu i opet sam u toj pećini i gledam unutrašnjost iste, dok mi ona govori da se vratim nazad u sobu. Prvo me ponovo obavije bijela svjetlost i svi mogući osjećaji u tijelu se jave.

Ja još uvijek, evo, pod dojmom, ne mogu sebi da dođem nakon ovog iskustva. Osjećaj mi je tako jak da ne mogu ni o čemu da razmišljam osim o ovome što sam iskusila i osjećam se beskrajno lijepo i raspoloženo i samodopadljivo kako se nisam osjećala odavno.

EDIT: Upravo sam guglala šta znače boje koje vidimo tokom hipnoterapije, i pročitala da su ljubičasta i bijela povezane sa krunskom čakrom, dakle sa podsvješću. So there, to što sam iskusila i vidjela bilo je baš poniranje u moju podsvjest. Slobodno ko zna više o istome, neka ostavi tumačenja. Hvala 🙂

8 comments on “Hipno #1

 1. tajniagent

  Niko ti ne komentariše, jer očito malo ko ima iskustva sa tim. A tebi svaka čast što si se odlučila na to, i što si svoje saznanje podijelila na blogu.

  • Vidim. Ako išta dobijam reakcije kroz te lajkove da znam da su me pročitali jer sam se zabrinula 😁 odlučila sam da pišem nakon svake sesije kakvo je iskustvo pa eto, čitajte me za 2sedmice opet.

   A i u međuvremenu naravno 😁❤️

   A to što sam se na ovo odlučila, ih da ja pišem sve nekonvencionalne stvari koje sam radila, puno bi vi naučili od mene 😁😋

 2. Zanimljivo… Valjalo bi da takvo što ima i kod nas. A zanimljivo i to da ti je bilo lijepo iskustvo, večina nas kad bi zaronila u podsvijest, dodirnila bi i neke traumatske događaje.

  Čini mi se da je iskustvo slično kao pri radu sa ayahuaskom, trebaš imat jasnu nakanu, uglavnom budeš svjestan svega oko sebe, ali prigušeno (zapravo zavisi kako tko, netko bude i totalno uronjen/izgubljen) i dotičeš stvari koje trebaš riješit. Vjerojatno vodiči/psihoterapeuti koriste slične metode.

  P.S. Nemoj da se sutradan probudiš i skontaš da si opljačkala kakvu draguljarnicu, tko zna šta je ta tebi utulila u glavu. 😂

  • Sigurna sam da ima i trauma tu, ali na hipnozi radiš ono za šta si zainteresovan da pronađeš i popraviš. To je ono što mi se najviše i sviđa.

   I ovdje si potpuno svjestan šta se dešava oko tebe, ali baš kao što kažeš – prigušeno. 🙂

   Za sad sve ok, nikakvih excesa 😀 ajm gud

 3. Nemam iskustva sa hipnozom ali nakanjujem se napisati post o svom putovanju u podsvijest sa magic mushrooms. Volim kada ljudi žele istražiti svoju svijest dublje. 💜

 4. Nisam nikad, ali bih voljela.
  Caligo hajde😁

Leave a Reply