blog Život

Let me be.

Prije par sedmica, izbjegavajući ostale socijalne mreže pa tako i blog, počela sam koristiti Reddit. Konkretno objavila sam pitanje u vezi sa bukom komšija iznad mene i zanimalo me kakav je zakon u vezi sa istim u Kataru, jer guglajući sama nisam mogla pronaći ništa. Dobila sam par preporuka i rješenja i onda se neka osoba pojavila u inboxu. Razgovarali smo par puta i većinom su bile neke površne teme i stvari. Dok nije došla tema o vjerovanju i Bogu. Naučila sam već do sad da takve teme najbolje je izbjegavati i isto sam mu rekla – poštujem te, poštuj ti mene, isto tako poštuj momenat da ne želim da razgovaram o tome. Međutim, on je nastavio i postavljao mi pitanja poput – ako nas Bog voli, zašto nas kažnjava; ako je milostiv, čemu ratovi, glad i bolesti, zašto ubija djecu i nemoćne. Uzevši u obzir da su to tipična pitanja jednog ateiste – jer let’s be real – uvijek se svi uhvate tog istog kao po nekom šablonu – i uzevši u obzir da poštujem to što on osjeća i misli, odgovorila sam – da bih poštedila sebe rasprave – da ne želim da diskutujem ni o kakvim teškim temama.

Jednostavno imam svoja mišljenja, i želim da se poštuju. Jer ja poštujem tuđa. Ne želim da me se naziva glupom, zaostalom, ne želim da raspravljamo, ne želim čak ni da iznosim to mišljenje više jer nije vrijedno. Najjednostavnije – let’s not talk about it.

Iste te sekunde dobila sam odgovor da sam plitka i glupa i više nismo razgovarali.

Vi ovdje već znate historiju mog bivstvovanja na blogeru i da su sve teme već rastabirene, da smo proveli dosta vremena raspravljajući o svemu i znate da sam bila prilično strastvena u tim raspravama. Isto se ponekad dešavalo i na drugim soc.mrežama, ali sad prosto ne osjećam potrebu da ljudima govorim šta mislim i da od toga stvaramo kilometarske rasprave.

Mišljenja mi se mijenjaju ovisno o situaciju u kojoj sam. Ovisno od toga kako to na mene lično može da djeluje i kako odreagujem u situaciji u kojoj se nađem a u kojoj prije nisam bila i onda odreagujem drugačije nego što sam mislila da bih odreagovala. Mislim i da je opšte poznato da ja djelujem srcem i emocijama, mozak bude svezan i sa začepljenim ustima i nema prava da govori. Jadničak.

Ja bih sad najradije pisala o nekim drugim temama. Npr kako ponovo otkrivam ljubav, strast i emocije. Nisam u vezi, samo mi se sviđaju neki ljudi. Pisala bih i o poliamoriji, kada bi to razumjeli bez žigosanja i imena. Pisala bih o seksu – opet bez žigosanja i imena. I tako dođem do momenta kad shvatim koliko smo zaostali i koliko se petljamo u tuđe stvari koje apsolutno na nas same ne utiču, ali eto de da se upetljamo. A realno – ustani ujutro, seksaj se sa svojom ženom – ili tuđom, napravi kafu i doručak i idi za poslom, za danom, za čime god, šta te boli minge za time šta se dešava kod drugih ljudi. U se, na se i poda se.

I kad ovo shvatim, vratim se samo na ovo pređašnje — imam mišljenja i želim da se poštuju, samo ne želim više da ih dijelim i da diskutujem o tome.

Gledaj kako je lijepo nebo,

kako je toplo danas,

kako miriše lipa (u Bosni),

kako su lijepe ruže, leptiri,

stvaraj core memory sa sladoledom u 1h ujutro kad ideš sa izlaza,

kako mi je dobar onaj film koji volim gledati iznova stalno,

i knjiga koju čitam je tako duboka,

i baš je super stvar Kindle;

kako su nas tehnologije promijenile,

hajmo jesti skupa,

slušati graju,

voziti se gradom,

slušati muziku glasno,

voljeti.

• Od Dreamerette, Irene i Kisele, jedno sam iskrena kao Selina. • Kulerica blogera od 2008. • Obitavam u Svemiru, sa Jupitera. •

23 comments on “Let me be.

 1. “Mingda” 😆 ❤

  • Uvijek sam se znala izraziti 😀 ❤

   • Zapisujem ti izraze, a jedan je tvoj izraz ušao i u moj diplomski rad – “jordamiti” – jer si u kolokvijalnom govoru dala primjer dekomponiranog predikata za konstrukciju “činiti jordam” (u analiziranom korpusu mi bio primjer “činiti istigfar” i pita mentorica postoji li glagol istigfariti, kontam, ako postoji jordamiti, ne vidim što analogijom ne bi postojao i istigfariti, mada jeste neobično, ali da ne postoji – postoji.) 😅

    • Hjooo ja u rarinom diplomskom, ko je ko ja 😀 #ufurana

     Kako si me upisala u reference? 😀

     • Nisam. Nego mi je ta riječ poslužila kao primjer analoške tvorbe koji se upotrebljava u razgovornom stilu. Morala sam, ipak, referencirati onog što te primjere spominje u svojoj knjizi, tako da – izdaji knjigu.

 2. Oči mi ostadoše na buci komšija iznad… cijeli post pogrešno čitam kontajuci da si našla rješenje…

  … odoh opet pročitati kako valja

 3. tajniagent

  Bar interesantno pišeš

 4. Haj ti nama pisi cesce cupcake 💋

 5. tajniagent

  Ne podcjenjuj se

 6. tajniagent

  Nepoštenije, lijepu bih zguzio

 7. Sciđa mi se što imaš stav. Taj je očito tražio nekog da ga razuvjeri nekakvim nasilnim argumentima, al znaš onu poslovicu: “Kad se dvoje spore (raspravljaju) o vjeri, najmanje je jedan od njih budala”

 8. hajjenezir

  . . . , “ne želim, ne želim, ne želim”?
  Ono (ne) se briše, ostaje samo ono “želim” i na taj način privlačiš to i takve što i koje ne želiš.
  Htjedni i to furaj – živi.
  Ne brini, s godinama gubi se snaga, dolazi mudrost.
  Sve u svoje vrijem, s toga polako.
  Zadaća svih društvenih mreža i sredstava informiranja da ljudima napuni i prepuni mozak a isprazni dušu.
  To znaj!, u životu uživaj kad ti je već dato!, hn. 🙂

Leave a Reply