blog Život

Emotional Melting Pot

Prošlo je više od mjesec dana otkako sam pisala post ovdje. Zadnjih par pokušavam nešto da napišem, al dan negdje ode, izgubi se. Dosta se stvari desilo zadnjih 30+ dana.

Krenula sam na dijetu, i skinula sam 7kg za mjesec dana. Imam ličnu trenericu, isto iz Tuzle, i tako me ubija 3x sedmično vježbama u teretani kod nas u zgradi. Dnevno se još trudim da imam 10 000 koraka i jednu sedmicu sam gotovo skroz zabrljala sa hodanjem, pa sam samo odmarala. Većunu vremena sam umorna, idem na posao, ponekad izađem, treniram, hodam. Psihički sam se navukla na to da ako poslije 8 navečer vidim oko nekih 5-6k koraka, hoću puknuti ako ne dođe na 10k pa izađem hodam. I drago mi je što to radim. Da bih popravila sve svoje navike, već mjesec dana ne kuham. Razlog? zato što nekad kad dođem s posla, budem ili previše umorna pa naručim, ili ne kuham nikako pa jedem gluposti poput konzerve tune sa čipsom. Uplatila sam sebi mjesečno da dobijam keto obroke, tako da mi svaki dan dođe kutija sa balansiranim, izvaganim u gramima i izmjerenim po kalorijama proteina, masti, ugkljikohidrata i čega sve ne. Imam i slatkiš dnevno. Npr čoko-kuglica veličine oraha, ili jednako “veliki” muffin, ili nuts-bar veličine palca. I osjećam se super. Najbitnija od svih stvari je ta da mi se svijest o hrani mijenja – kad izađem, samo uzmem neko piće, bez šećera, jesti vani više ne dolazi u obzir i to puno volim što se desilo. Kad sam gladna jedem grčki jogurt, a sa ovom dijetom, jedva da ikad osjetim glad.

Samo sam umorna. Još uvijek nesanicu nisam riješila i pijem melatonin. Pijem i vitamin d i raspoloženje mi je sad kako treba, nemam tih nekih ispada depresije. Razmišljam samo koliko sam očigledno u tom hormonalnom disbalansu naškodila sebi, svome zdravlju i odnosu sa ljudima jer- možda nisam depresivna zbog života, možda me samo hormoni opraše.

Uz sve to gore navedeno, spremam se za dolazak kući u aprilu. Nakon dvije i po godine. Počela sam da kupujem poklone, da planiram outfite, da planiram s kime se vidjeti, da planiram ramazan i bajram sa ljudima koje volim. Samo kad gledam vrijeme u Tuzli, nikako ne mogu da skontam – kakvo je vrijeme u aprilu? ili kakvo će tek da bude vrijeme u aprilu? Zaista ne mogu da se orijentišem, nama je npr danas 39 stepeni i ja nikako ne mogu odlučiti šta spakovati.

Za ovih mjesec dana i poslovno su se neke stvari promijenile, postale intenzivnije. Voljela bih pisati i o tome, al osjećam da taj dio mog života ne trebam da dijelim. Po ovome vidim koliko sam se promijenila i odrasla.

Osjećam isto tako da imam milion stvari koje moram da promijenim kod sebe, da se poboljšam, da na njima radim, da se unaprijedim, i ponekad kad gledam sve te druge ljude koji su tako umišljeni da su nešto, pitam se – da li su svjesni svoje nesvjesti i da shvate koliko još mogu da budu bolji? za one arogantne još pomislim – da li su svjesni da uopšte nisu tako dobri kakvim se zamišljaju? Jedino što barem znam u vezi mene same jeste da ne mislim da sam iznad drugih. A strašno me nervira pojam kad vidim osobu koja misli da je “nešto”.

I da – sutra idem gledati The Batman. Ima i Selinčica u filmu. Niko ništa jel? Ni poruke kako mislite na me’ dok gledate Batmana? Sramota!

Pisat ću još ovih dana, imam neke stvari na pameti. Kako ste? šta je novo ovaj put?

• Od Dreamerette, Irene i Kisele, jedno sam iskrena kao Selina. • Kulerica blogera od 2008. • Obitavam u Svemiru, sa Jupitera. •

6 comments on “Emotional Melting Pot

 1. Jeste mi drago što dolaziš. Kad bih nekako mogla u ramazanu dobaciti do Tuzle, tačno bih došla da se upoznamo. Ali znam da mi taj mjesec prođe dok se okrenem, proleti.

 2. Ne znam kakav ti je metabolizam, ali ja vecinom tucem meso sa rizom i to jako puno, ponesem to na posao, ili tunu iz konzerve da onim flatbread-om, a i pijem proteinske shejkove, pa evo me dosla sam ko konj sa sirokim ramenima nakon vise od 4 godine gyma 😅 I ja cu sutra na Batmana u kino ali mi nekako Robert nije nikako za ulogu batyija vise mi je za vampire i teen serije 🤡

  • Ja kad bih jela rižu tako kako kažeš većinom ili da pijem proteinske šejkove, ja bih bila ogromna. Kako ženo to tako?

   Ni meni se ne sviđa lampir, al je kao Batman bio prilično uspješan.

   Evo i tebi sruce ❤

 3. April u Tuzli može biti i sa snijegom, ali i da je ono pravo proljetno vrijeme. Budući da je tamo gdje si toplo, ja bih možda više obratila pažnju na neku malo topliju odjeću (mislim samo na duge rukave i neka jaknica da se nađe), ali opet ja ne podnosim hladnoću. Prošle godine april je bio većinom hladan, sa snijegom ili kišom.
  Bravo za dijetu, svaka čast!

  A i za ostale male ili velike lične pobjede, svaka čast!

  • Gledam prognozu i zaista ne mogu da skontam. Jer npr čak i ako piše 21-24 stepena april u Tuzli, ja ne znam kako je to, jer ovdje te temperature su prilično visoke, sa vlagom u zraku i tek kad temperatura ode ispod 20, onda oblačim hlače i jaknu jer sve vrijeme nosim lagane haljine i suknje, skroz tanke hlače i slično. Zaista sam zbunjena 🙂 ponijet ću neutralne stvari, lagane, koje mogu na neku kišicu. U Tz imam jakne i kapute i mantile i šalove i džempere ako zatreba 😀

   puno ti hvala za bodrenje 😀 ❤

Leave a Reply