Nekategorisano

Taking you to the Court

Zbog toga što sam studirala engleski jezik i književnost, morali smo sve kraljeve znati i sve o njima šta je koji radio i kroz šta je Engleska prolazila s njima.

Od svih vazda mi je najzanimljiviji bio Henri VIII, otac Elizabete I, čovjek koji je Englesku odvojio od Vatikana.

On je, za ove koji ne znaju, imao šest žena. Ne odjednom. Lol
Trebate još da znate da je on oduvijek htio sina koji bi ga naslijedio i imao ih je sa svojim ljubavnicama, sa legalnom trećom ženom Jane, ali je mali bio bolešljikav i nije se zadržao dugo na tronu. Ona koja se računa kao nasljednica trona poslije njega je Kraljica Elizabeta I.

Redom:

Prva je bila Catherine of Aragon, žena njegovog brata i kralja, koju je on po tradiciji oženio kad je brat umro. S njom je imao kćerku. Kad se počelo pričati kako kralj nema sina, doveli su mu drugu.

Anne Boleyn. Ona mu opet nije htjela podat ništa dok je ne oženi, a kako razvod nije bio moguć i Vatikan nije dao, nagovorila ga je da se odrekne crkve i da bude sam svoj vladar – jel kralj il nije – i tako je napravljena Anglikanska crkva. Oženio ju je, dobili su Elizabetu. Ona je imala nekoliko pobačaja i sina nikako nije rodila. Pošto je sad znala da se kralj može razvesti i od nje, a i iz nekih dugačkih političkih razloga, optužena je da je varala kralja ne bi li začela muško a i za incest sa bratom pa su oboje pogubljeni.

Treća je bila Jane Seymore, lady in waiting of Anne Boleyn. Ona mu je rodila muško dijete, al je onda umrla nakon poroda i kralj je mrzio svog sina. Pričalo se da je kralj bi mnogo tužan poslije njene smrti i da je ona možda ona koju je volio.

Mišljena sam da nije bila živa dovoljno dugo da ga iznervira. Lol

Četvrta je Njemica Anne of Cleves. Eh ovdje se možemo malo smijati jer – kralj je dobio portret gđice kraljice i svidjela mu se, međutim kad je došla na dvor, bila je malo poružna i on ju nije htio i ubrzo potom su se razveli. Nakon toga ostao je u prijateljskim odnosima s njom. Osim njegove prve žene, Katarine španske princeze, Anna je bila također plemićke krvi.

Peta je bila Catherine Howard, poprilično mlađa od Henryja i nakon vjenčanja, voljela je da švrlja, bila promiskuitetna, pa kad je kralj i za ovo čuo, odrubio joj je glavu.

Posljednja je Catherine Parr. Parr je bila spisatljica i u pravom smislu riječi feministica. Ona je bila s njim do smrti ali ga nije voljela niti čeznula za njima kao ove gore što su htjele biti kraljice i biti s njim u nekom trenutku. Često ju gledaju kao savjetnicu kralju, bila je dio odgajanja i obrazovanja njegove djece, pametna i žena koja je koristila mozak.

Eh nekad početkom lockdowna ovdje kod nas, na youtube mi je izašao prijedlog sa nekom pjesmom koja se zove Six i piše pored Tudors.

Tako sam se zaljubila u mjuzikl o njegovim ženama, pa danas s vama dijelim sve pjesme koje govore o njihovim životima. Za one koji malo više pažnje poklanjaju jeziku i stihovima, možda će ove pjesme biti mnogo fun and funny.

Za mene su odlične.

Komentar koji često pronalazim ispod ovih pjesama je – da je Henry živ, morao bi pobiti cijelu naciju jer ga ovoliko ismijavaju i podržavaju njegove žene a ne njega.

Pa eto.. indulge yourself, and listen to them:



All Six interlude:



Catherine of Aragon



Anne Boleyn
 


Jane Seymour



Anne of Cleves



one extra Zi Haus of Holbein /ova će se svidjeti Tramu/ lol



Catherine Howard



Catherine Parr

• Od Dreamerette, Irene i Kisele, jedno sam iskrena kao Selina. • Kulerica blogera od 2008. • Obitavam u Svemiru, sa Jupitera. •

3 comments on “Taking you to the Court

  1. Mnogo, ali mnogo zanimljivo! 😀 Hvala što si podijelila sa nama!
    Baš radim neku prezentaciju o Irskoj i spominje se Henri VIII-kako je, nakon što je kolonizirao Irsku, Ircima nametnuo engleski jezik.. Zloćko!

  2. Drago mi je da sam pomogla ako jesam 🙂

  3. Sjajno napisano; i meni Henri VIII omiljena Tudor faca 🙂
    Sa Katom je imao kcerku Mariju koja je dosla na vlast poslije njega zestoko se obracunavsi sa njegovom crkvom; bila je zakleta katolkinja kao i njena majka a historija je pamti kao Krvavu Mariju. Kratko je vladala. Nakon nje na vlast dolazi Elizabeta, kraljica bijelog lica.
    Obozavam Tudore 🙂

Leave a Reply